הלבנת שיניים

מה זה הלבנת שיניים?
הביטוי הלבנת שיניים מתייחס בעצם לטיפול הנעשה באמצעות חומר כימי הגורם להבהרת גוון השיניים. אין פירושו שהשיניים אכן יהפכו לבנות ומבריקות אך כיום ניתן להשיג תוצאות טובות ביותר, כמובן בהתאם למצבן של השיניים.
מי רשאי לבצע הלבנת שיניים?
הלבנת שיניים הינה הליך רפואי דנטלי ולכן מומלץ שיעשה תחת פיקוח והשגחה רפואית בלבד. ניתן לבצע את התהליך באמצעות תכשירים ביתיים או במכוני יופי אך הדבר כרוך בסיכון מסוים עלול לפגוע בבריאות השן במידה ואינו מבוצע כהלכה או באמצעות החומרים הנכונים.
איך מתבצעת הלבנת שיניים?
בשלב הראשון מבצע הרופא המטפל הערכה של מצב השיניים ובונה את הטיפול בהתאם.
הלבנת שיניים מתבצעת באמצעות ג'ל מיוחד המכיל חומר מלבין. מורחים את הג'ל ומשתמשים במגן סיליקון ששומר את הג'ל על השיניים. השימוש בג'ל הוא למשך שמונה שעות לכל היותר. ככל שהג'ל נמצא זמן רב יותר על השיניים, כך תהליך ההלבנה יהיה מהיר יותר. כיום רופאי שיניים יכולים לזרז את התהליך באמצעות לייזר ולהשיג תוצאות דומות בתוך שעה.
מה מכיל חומר להלבנת שיניים?
חומר ההלבנה מכיל חומר שנקרא קארבמיד פראוקסיד. הקרבמיד פראוקסיד,מוכר גם בשם אוראה פראוקסיד והוא חומר מחמצן הנוצר בהתקשרות בין מי חמצן ואוראה. נוסחתו הכימית היא CH4N2O.H2O2.
במצב טהור חומר זה הוא מוצק, לבן וגבישי המפריש חמצן במגע עם מים. החומר המחמצן הפעיל הוא הידרוגן פראוקסיד, או מי חמצן שנוסחתם H2O2.
פעולת ההבהרה של השיניים מתבצעת כאשר ג'ל ההלבנה "מחמצן" את החומרים המכתימים שהצטברו על גבי השכבה החיצונית של השן – בין הפריזמות המיקרוסקופיות שבונות את אמייל השן, ומבהיר את כל מראה השן עקב כך. בג'ל להלבנת שיניים ביתית, הריכוז הנפוץ הוא 10% ( 3% מי חמצן) בריכוז זה הוא אינו מגרה את הרקמות. ונחשב בטוח לשימוש. בג'לים הנמצאים בחומרי ההלבנה במרפאה ריכוזו מגיע עד לכדי 35% (12% מי חמצן). ריכוז שעדיין נחשב בגדר גבולות הבטיחות, אך עלול לגרום כוויה קלה במגע עם רקמות הרכות של הפה. לכן בשיטות ההלבנה המהירות במרפאה מגינים ומבודדים באטימה מוחלטת את כל הרקמות פרט לשיניים, להן הוא אינו גורם נזק אלא מבהיר אותן חזרה קרוב לצבען המקורי.
מי מוסמך לבצע הלבנת שיניים?
רופא שיניים הוא הגורם היחיד המוסמך לבצע טיפולי הלבנת שיניים על פי משרד הבריאות במדינת ישראל. בטרם הטיפול מומלץ לברר על כמות הנסיון בתחום זה במרפאה המטפלת.
מה לגבי ערכות ביתיות ומכונים להלבנת שיניים?
על פי החוק במדינת ישראל, אסור למכוני יופי או שינניות לבצע כל הליך הקשור להלבנת שיניים.
ניתן לקנות ערכות ביתיות להלבנת שיניים אך שימוש כזה עלול להוביל לנזק רב לשיניים ולכן מומלץ ביותר להתייעץ עם רופא שיניים מוסמך בטרם השימוש בערכה ביתית כזו.
מהם הסיכונים בערכות ביתיות להלבנת שיניים?
ישנן שתי בעיות העלולות להיגרם כתוצאה משימוש בערכה ביתית להלבנת שיניים.
בעיה ראשונה היא התאמת מגן הפה השומר על הג'ל צמוד לשן. אם אין התאמה מלאה, עלול הג'ל ליזול אל החניכיים ואל חלל הפה ולגרום לנזק.
בעיה שנייה היא הרכב החומרים בג'ל בערכה הביתית העלולים לפגוע בציפוי האמייל של השן ולכן חשוב לבדוק אותה באופן מקצועי.
מי יכול לקבל טיפול הלבנת שיניים?
ישנם מצבים בהם הלבנת שיניים אינה מומלץ כאשר ישנם טיפולי שיניים אחרים או מחלות ופתולוגיות שונות בפה ובחניכיים. רופא השיניים יוכל לבדוק את ההתאמה לטיפול ולהמליץ כיצד ומתי נכון לבצעו.
האם הלבנת שיניים קבועה?
ההלבנה מנקה את השיניים אך מה שקובע בסופו של דבר את גוון השן הוא הרגלי התזונה וההיגיינה של הפה. על מנת לשמור על שיניים לבנות לאורך זמן חשוב להקפיד על הגיינת הפה, להימנע מעישון וממאכלים הגורמים לשיניים להתכהות.
האם הלבנת שיניים עובדת על שיניים מלאכותיות?
הלבנת שיניים לא עובדת על תותבות, כתרים, סתימות או ציפויים.
מהם הסיכונים בהלבנת שיניים?
הלבנת שיניים עלולה לגרום לרגישות בשן בתקופה שאחרי הטיפול, במיוחד אם השיניים רגישות מלכתחילה, אך טיפול זה, כאשר מבוצע באופן מפוקח ומקצועי הינו בטוח לחלוטין ואינו פוגע בשיניים.